HUOM!!

Tähän on tulossa uudet sivut, vielä ei ole tuotteiden ostaminen mahdollista. Klikkaa nykysille sivuille tästä

Maalausvinkki:

Vanhan maalipinnan tunnistus

Vanha maalipinta kannattaa tunnistaa oikean maalilaadun valitsemiseksi. Jos kotikonstein asia ei selviä, voi maalista irrottaa näytteen ja viedä läheisen maalikaupan asiantuntijalle tunnistettavaksi.
Myyjät on koulutettu tunnistamaan maalilaatu. Jos asia ei selviä, voi ottaa yhteyttä suoraan valmistajan palvelunumeroon maalineuvontaan. Itsekin maalin ulkonäöstä voi päätellä jo paljon. Vesiohenteinen maalipinta on yleensä pitkään ehjä ja ensimmäisenä se irtoaa ponttien reunasta, johon sade ja tuuli käy eniten. Maali irtoaa pitkänä suikaleena ja se on hiukan venyvä, taipuisa, jota voi pyöräyttää sormen ympäri. Öljymaali muodostaa vanhempana verkkomaista, pieninä muruina irtoavaa pintaa. Maalipala katkeaa taivuttaessa napsahtaen. Öljymaalin pinta liituuntuu ajan myötä, eli sormella pintaa sivellessä lähtee jauhomainen aine sormeen. Lisäksi denaturoitu sprii eli kauppanimellä
Sinol on hyvä testi: vesiohenteisesta liukenee pigmenttiä, öljymaalista ei liukene.

Peittosuojien (ent. peittävät puunsuojat) tunnistamiseen pätee sama sääntö. Punamulta- ja punamaalipinnat ovat himmeitä, huokoisia ja pölyäviä ja liukenevat usein veteen. Nämä pinnat kannattaa aina käsitellä saman tyyppisellä tuotteella. Kuultavat puunsuojat ovat luku sinänsä, ohjeistus tehdään alustan mukaan. Ne ovat useimmiten uudelleen käsiteltävissä esimerkiksi vesiohenteisella kuultavalla tai peittävällä tuotteella, huolellinen pohjatyö kannattaa tehdä aina hyvän lopputuloksen saamiseksi. Yleinen sääntö on, että vesiohenteisen maalin päälle vesiohenteista ja öljymaalin päälle samaa öljymaalia. Tämä käsitys on nyt jonkin verran ajan saatossa muuttunut. Eli, jos on esimerkiksi ensimmäinen maalauskerta tehty öljymaalilla niin vesiohenteisen akrylaatin tai vesiohenteisen alkydiöljymaalin voi vetää päälle. Uusin tulokas öljymaaleissa on vesiohenteinen tuote, jolla vie oman aikansa löytää paikkansa, sillä on vaikea mieltää tuotteena mikä se oikein on. Siinä haihtuvat liuotteet on korvattu vedellä eli päästöt ilmastoon ovat minimaaliset. Tuote on kuitenkin erittäin hyvä, jos haluaa käyttää öljymaalia. Monet kuitenkin vannovat perinteisen pellavaöljymaalin nimeen – hyvä, että on vaihtoehtoja kaikille.