HUOM!!

Tähän on tulossa uudet sivut, vielä ei ole tuotteiden ostaminen mahdollista. Klikkaa nykysille sivuille tästä

Maalausvinkki:

Vanhan maalipinnan esikäsittely

Ennen maalausta tulee tehdä hyvin tärkeitä toimenpiteitä, jotka takaavat onnistuneen lopputuloksen ja pitkän huoltovälin. Jos esikäsittely tehdään huonosti voi tuloksena olla muun muassa maalin irtoaminen tai homehtuminen. Vanhasta maalipinnasta tulee raapata kaikki irtonainen aines pois. Menetelmiä ovat muun muassa perinteinen raappaaminen, kemiallinen poistaminen, infrapunalaitteen käyttö, soodapuhallus, hiekkapuhallus. Kannattaa käyttää menetelmää, joka ei riko puun pintaa, Jos halutaan käyttää järeitä menetelmiä, ammattilaisen käyttäminen on järkevää. On tullut vastaan paljon pintoja, jotka on pilattu muun muassa hiekkapuhalluksella tai vanha maalipinta on pesty turbopesurilla, joka upottaa veden syvälle puuhun. Emme suosittele käyttämään kumpaakaan näistä. Hiekkapuhallusta äärimmäisessä tapauksessa todella ohuella hiekalla ammattilaisen tekemänä ja tehokkaat pesurit ei ole tehty tähän tarkoitukseen ollenkaan, sillä kukaan ei malta odottaa riittävän kauan, että pinta on kuiva ja lisäksi usein pinta rikkoontuu.

Seuraavaksi pinta pestään tarvittaessa; kumpi tehdään ensin, on makuasia ja riippuu tilanteesta. Pesu on tarpeen, jos pinta on liituuntunut, likainen tai homehtunut. Ulkopintojen pesuun löytyy erilaisia pesuaineita, joiden tuoteselosteisiin kannattaa tutustua. Lisäksi ammattitaitoinen myyjä osaa neuvoa oikean pesuaineen. Homeisen tai kasvustoja sisältävän pinnan pesuun ennen huoltomaalausta kannattaa valita kloriittipohjainen pesuaine, joka puhdistaa ja avaa hivenen maalipintaa. Sen sijaan, jos tarkoitus ei ole maalata kannattaa valita saippuapohjainen pesuaine. Myös luontoystävällinen Tolu on riittävä siihen tarkoitukseen.

Pesun jälkeen maalipinnat huuhdellaan ja annetaan kuivua riittävästi. Puun tulee olla kuiva, kun maalaus aloitetaan. Pesussa voi käyttää puutarhaletkua ja jäykkää harjaa. Jos se painepesuri on kutsuvana varaston nurkassa ja haluttaisi sitä käyttää, niin ehdottomasti vain pienimmällä paineella ja puun syyn myötäisesti. Pesun, raappaamisen ja riittävän kuivumisen jälkeen paljaat puupinnat käsitellään. Jos puupinnassa on selvästi paljon liuote- ja maalijäämiä voi käyttää pohjamaalia, joka ohennetaan ohjeen mukaan imeytymisen varmistamiseksi. Jos puupinnassa ei näy jäämiä voi puhtaaseen pintaan laittaa ennen pohjamaalia pohjusteen. Nykyisin vesiohenteiset pohjamaalit ja pohjusteet ovat korvanneet lähes kokonaan liuotetuotteet. Pohjusteen ja pohjamaalin annetaan kuivua riittävästi – kostea ja sateinen sää pidentää kuivumisaikaa, joka on merkitty tuoteselosteeseen.